Orzechy włoskie – superfood z największą ilością przeciwutleniaczy według naukowców
Podczas 241. spotkania American Chemical Society, naukowcy wyraźnie podkreślili, że orzechy włoskie są niezrównane w kwestii zawartości przeciwutleniaczy i ich dobroczynnego wpływu na zdrowie w porównaniu do wszystkich innych rodzajów orzechów.
Ta niebywała informacja pochodzi od dr Joe Vinsona, który przeprowadził dogłębną analizę składu orzechów. Wyniki jego badań dowodzą, że orzechy włoskie zdecydowanie przewyższają takie orzechy jak ziemne, migdałowe, pekanowe, laskowe, brazylijskie, macadamia, nerkowce czy pistacje pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Jak twierdzi Vinson, jedna garść orzechów włoskich dostarcza dwa razy więcej tych zdrowotnych substancji niż dowolne inne orzechy spożywane na co dzień. Badacz zaznacza jednak, że mimo takich właściwości, orzechy włoskie są zdecydowanie zbyt rzadko obecne w naszych dietach.
Z drugiej strony, przeciwutleniacze występujące w orzechach włoskich posiadają moc działania wynoszącą od 2 do 15 razy większą niż właściwości antyoksydacyjne witaminy E. Dodatkowo, orzechy włoskie wyjątkowe są tym, że w odróżnieniu od wielu innych rodzajów orzechów, nie są poddawane procesowi prażenia, co zazwyczaj obniża ich wartości odżywcze.
O walorach orzechów włoskich decyduje nie tylko zawartość przeciwutleniaczy. Zawierają one również białko o wysokiej jakości, które może stanowić doskonałą alternatywę dla mięsa. W skład tych orzechów wchodzą także witaminy, minerały i błonnik. Co więcej, nie znajdują się w nich potencjalnie problematyczne substancje, takie jak gluten czy białko mleczne.