Świeże jagody i ich flawonoidy – naturalna obrona organizmu przed chorobą Parkinsona

Świeże jagody i ich flawonoidy – naturalna obrona organizmu przed chorobą Parkinsona

Odkrycia zespołu amerykańskich naukowców sugerują, że osoby regularnie spożywające pokarmy bogate w flawonoidach mają mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Wyjątkowo duże znaczenie w tej kategorii zdają się mieć jagody.

Flawonoidy to związki chemiczne, które występują naturalnie w wielu owocach i roślinach. Posiadają one zdolność do przeciwdziałania procesom oksydacyjnym oraz stanom zapalnym w organizmie, głównie dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym. Te cenne dla zdrowia składniki można znaleźć w takich pokarmach jak jagody, jabłka, truskawki (szczególnie ich skórki i pestki), ale też w czerwonym winie, czekoladzie wysokiej jakości czy owocach cytrusowych, jak pomarańcze czy grejpfruty.

Badania prowadzone przez Dr Xiang Gao i jego zespół z Harvard School of Public Health w Bostonie obejmowały analizę danych zdrowotnych ponad 49 tysięcy mężczyzn oraz ponad 80 tysięcy kobiet. Badani byli proszeni o uzupełnienie ankiety dotyczącej ich stylu życia, łącznie ze spożyciem produktów bogatych we flawonoidy, a następnie ich stan zdrowia był monitorowany przez okres 20 do 22 lat.

Głównym celem badania była analiza korelacji między spożywaniem flawonoidów a ryzykiem zachorowania na Parkinsona. Zbadano dodatkowo, jak pięć głównych źródeł flawonoidów – herbata, jagody, jabłka, czerwone wino i pomarańcze wraz z sokiem pomarańczowym – wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.