Zasługi i korzyści płynące z użycia czystka – niezwykłego zioła o potężnym działaniu
Czystek, mimo swojej rosnącej popularności, nie jest nowym wynalazkiem w świecie naturalnych leków. Jego korzenie sięgają starożytności, kiedy to był uznawany za cenne źródło ladanum – miękkiej, lepkiej żywicy wykorzystywanej jako środek przeciwbiegunkowy i na problemy z drogami oddechowymi, a także do leczenia trudno gojących się ran. Przez wieki czystek był stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej w basenie Morza Śródziemnego, przede wszystkim w leczeniu różnych schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby, dróg moczowych, skóry, układu oddechowego oraz stanów zapalnych stawów.
Na południu Włoch hodowcy używali czystka do leczenia wszelkiego rodzaju infekcji u owiec i kóz. Na Krecie, natomiast, herbata z czystka była powszechnie spożywanym napojem po dniu ciężkiej pracy – praktyka ta była utrzymana aż do lat sześćdziesiątych XX wieku. Obecnie czystek doświadcza swojego renesansu i zdobywa coraz większą popularność w całej Europie, dzięki swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym.
Czystek to roślina, która rośnie dziko na suchych i ciepłych terenach wokół Morza Śródziemnego. Istnieje ponad 50 różnych gatunków czystka, z których najbardziej ceniony jest czystek siwy lub szary (Cistus incantus). To właśnie ten gatunek ma najwięcej przypisywanych mu korzyści zdrowotnych. Pomimo jego nazwy, kwiaty czystka są purpurowo-różowe, a sama roślina ma formę niewielkiego krzewu, osiągającego wysokość od 30 do 100 cm. Czystek siwy można znaleźć głównie w Grecji, na Bałkanach i we Włoszech, jednak największe skupiska tego gatunku znajdują się na Półwyspie Pirenejskim, mianowicie w Portugalii i Hiszpanii.
Ze względu na swoje tropikalne pochodzenie, czystek nie toleruje niskich temperatur i z tego powodu w naszym klimacie najczęściej jest hodowany jako roślina doniczkowa. Podczas ciepłych miesięcy letnich można go umieścić w ogrodzie lub na balkonie, natomiast w okresie jesienno-zimowym powinien być przeniesiony do cieplejszego pomieszczenia.