Odkrywając zdrowotne korzyści płynące z oleju z wiesiołka – wytyczne jego użytkowania

Odkrywając zdrowotne korzyści płynące z oleju z wiesiołka – wytyczne jego użytkowania

Wiesiołek jest rośliną, która zdobyła uznanie przede wszystkim dzięki swoim właściwościom wspomagającym płodność oraz łagodzącym objawy typowe dla kobiet w różnych fazach ich życia. Należą do nich na przykład kłopoty związane z miesiączką oraz menopauzą. Ale to nie jedyne cechy, które przemawiają za regularnym spożywaniem oleju z wiesiołka. Już niewielkie dawki tej substancji pomagają podnieść odporność, stabilizować ciśnienie krwi, sprzyjają prawidłowemu działaniu mózgu oraz wspierają proces odchudzania. Niezwykłe właściwości tej pozornie niepozornej rośliny są więc niemal nieocenione.

Najczęściej spotykany w Polsce gatunek wiesiołka to wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis L.). Ta roślina oleista pięknie prezentuje się na nieużytkach, trawnikach przydrożnych czy na nasypach i wydmach. Możliwe jest więc dostrzeżenie jej w miejscach suchych, niezbyt żyznych, ale dobrze oświetlonych. Okres kwitnienia tego gatunku przypada na miesiące letnie – od czerwca do sierpnia. Wtedy właśnie roślina ta prezentuje swoje intensywnie pachnące, jaskrawożółte kwiaty, które gromadzą się na szczycie jej półtorametrowej łodygi.

Choć mogłoby się wydawać, że wiesiołek jest gatunkiem rodzimym dla Polski, to w rzeczywistości pochodzi on z Ameryki Północnej. Trafił do Europy kilka wieków temu i zdążył już oswoić się z naszym klimatem. W naszym kraju występuje wiele odmian tej rośliny, zarówno tych dziko rosnących, jak i uprawianych jako ozdobne, takie jak na przykład wiesiołek missouryjski. Wielu ogrodników docenia jednak wiesiołek dwuletni za jego cenne nasiona. To właśnie z nich otrzymuje się olej w procesie zimnego tłoczenia, bez dodatkowej filtracji.

Dzięki użyciu tej metody otrzymywania oleju, zachowuje on wszystkie swoje wartościowe składniki. Niemniej jednak ogranicza to nieco możliwości jego wykorzystania. Przykładowo, nie nadaje się on do smażenia czy gotowania, ale może być używany na zimno. Mimo to jest to produkt o dużej trwałości, który znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Możemy więc być pewni, że nie ulegnie on marnotrawstwu.