Prebiotyki – nieocenione składniki odżywcze wpływające na naszą kondycję zdrowotną
Zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu zależą od wielu czynników, wśród których kluczową rolę odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Wśród wielu substancji odżywczych, które powinniśmy dostarczać naszemu ciału, szczególne miejsce zajmują prebiotyki. To one są odpowiedzialne za utrzymanie naszej flory bakteryjnej we właściwej kondycji oraz stymulują prawidłowe działanie układu trawiennego. Czym są prebiotyki i dlaczego warto o nich wiedzieć?
Prebiotyki to specyficzne składniki, które możemy znaleźć naturalnie w niektórych produktach spożywczych lub które są do nich dodawane. Ich głównym zadaniem jest stymulacja flory jelitowej do poprawnej pracy. Prebiotyki to elementy pokarmu niewrażliwe na enzymy trawienne, które mają istotny wpływ na nasz organizm przez pobudzanie wzrostu korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jelitowych. Prebiotyki promują wzrost takich pożytecznych bakterii jak Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides, które zamieszkują nasze jelita. Prebiotyki nie zawierają samych mikroorganizmów – to są substancje, które te mikroorganizmy stymulują. Składniki żywności takie jak błonnik, skrobia czy inulina pełnią rolę prebiotyków, dostarczając pożywienia dla „dobrych” bakterii w naszych jelitach i stymulując ich rozmnażanie.
Po raz pierwszy termin „prebiotyk” został użyty przez Gibsona i Roberfroida w 1995 roku. To dzięki nim zaczęły pojawiać się w naszym organizmie substancje dbające o prawidłową florę bakteryjną, która wpływa na wiele procesów zachodzących w układzie trawiennym. Prebiotyki dostarczają pożywienia dla korzystnych kultur bakterii jelitowych, a symbioza między nimi ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Żeby substancja (bądź to produkt żywnościowy, bądź suplement diety) mogła być określana jako prebiotyk, musi spełniać szereg warunków: obniżać pH treści jelitowej; pobudzać wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii mających korzystny wpływ na zdrowie; nie ulegać absorpcji w górnej części przewodu pokarmowego; być odporne na hydrolizę i działanie enzymów trawiennych; wykazywać stabilność podczas procesu przetwarzania spożywczego oraz służyć jako pożywienie dla jednego lub większej liczby korzystnych mikroorganizmów znajdujących się w jelitach.