Dieta dla zdrowych zębów: jakie produkty spożywcze wpływają na piękno naszego uśmiechu?
Chociaż odpowiednia higiena jamy ustnej jest kluczowa dla utrzymania zdrowych zębów, to nie ona jedna decyduje o ich mocy, blasku i ogólnym stanie. Niezwykle ważną rolę odgrywa tutaj zdrowa dieta. Produkty takie jak jabłka, seler czy kefir przyczyniają się do zapobiegania tworzeniu się kamienia nazębnego, wzmacniają szkliwo oraz chronią przed chorobami dziąseł. Ale co jeszcze warto włączyć do codziennego menu, aby zyskać piękny uśmiech rodem z Hollywood i sprawić, że wizyta u dentysty nie będzie już kojarzyła się z czymś negatywnym?
Każdy marzy o idealnym, bielutkim uśmiechu. Aby jednak móc się nim cieszyć, nie wystarczy tylko dbać o higienę jamy ustnej i korzystać z naturalnych metod wybielania zębów, jak na przykład stosowanie oleju kokosowego. Niezwykle istotne jest również zadbanie o odpowiednią dietę. Właściwie skomponowane menu, bogate w witaminy i minerały stanowiące barierę dla próchnicy, uszkodzeń szkliwa czy paradontozy, stanowi kluczowy element codziennej pielęgnacji naszego uzębienia.
Witaminy to niezbędne składniki odżywcze, które wpływają na zdrowie naszych zębów. Szczególnie cenne są witamina D, zwana też witaminą słońca oraz kwas askorbinowy – witamina C. Witamina D jest odpowiedzialna za właściwą mineralizację zębów i jej odpowiednia ilość w diecie pomaga zapobiegać próchnicy, ciemnieniu szkliwa czy przebarwieniom. Choć najlepszym źródłem tej substancji jest słońce, to w okresie jesienno-zimowym warto ją uzupełniać poprzez jedzenie (np. ryby morskie, jajka) czy naturalne suplementy diety. Z kolei witamina C wpływa na zdrowie dziąseł, chroniąc je przed paradontozą i kamieniem nazębnym. Aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość kwasu askorbinowego, do diety warto wprowadzić warzywa takie jak kapusta, brukselka, pomidory czy brokuły oraz owoce, np. dziką różę, rokitnik, czarną porzeczkę czy truskawki.
Na wytrzymałość zębów, czyli ich gęstość tkanki kostnej wpływają głównie minerały. Dieta bogata w wapń, magnez, cynk i fluor pomaga utrzymać zęby w dobrym stanie, zapobiega ich kruszeniu się i ścieraniu. Codzienne spożywanie produktów mlecznych (np. twaróg, kefir), roślin strączkowych, orzechów, kiełków pszenicy, cebuli, wątróbki, a także kaszy gryczanej, ryb, ryżu i soi przyczynia się do poprawy gęstości mineralnej szkliwa.