Celiakia: niewidzialna choroba, o której 90% Polaków cierpiących na nią nawet nie wie
Według szacunkowych danych, aż 380 tysięcy Polaków może zmagać się z celiakią, jednak większość z nich nie jest świadoma, że cierpi na tę chorobę. W Polsce 16 maja obchodzimy międzynarodowy dzień celiakii, która jest częstszą chorobą niż nowotwory piersi czy płuc. Mimo to pozostaje jednym z najbardziej trudnych do wykrycia i najczęstszych schorzeń przewlekłych o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej ostrzega w swoim komunikacie, że niezdiagnozowana i nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. Może to obejmować osteoporozę, anemię, problemy z płodnością oraz nowotwory przełyku, gardła lub jelita cienkiego.
Według europejskich statystyk epidemiologicznych w naszym kraju aż 380 tysięcy osób może zmagać się z celiakią. Osoby te często spotykają się z dyskryminacją w różnych obszarach życia społecznego.
Prezeska Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Małgorzata Źródlak, wyjaśnia w komunikacie, że dieta bezglutenowa nie jest tylko modną dietą odchudzającą czy kaprysem. Jest to jedyna możliwa forma leczenia celiakii, której należy przestrzegać do końca życia. Brakuje społecznej świadomości na temat objawów i konsekwencji celiakii, co sprawia, że pacjenci na diecie bezglutenowej często są postrzegani jako osoby, które zdecydowały się na nią z własnego wyboru. Zaznacza, że nadszedł najwyższy czas, aby podnieść społeczną świadomość na temat celiakii.
Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, która obejmuje cały organizm. Osoby cierpiące na celiakię nie mogą spożywać glutenu. Jego spożycie prowadzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego i uszkodzeń kosmków jelita cienkiego.
Komunikat informuje także, że celiakia może pojawić się w każdym wieku i nie zawsze objawia się problemami z układem pokarmowym, co utrudnia jej diagnozę. Nieleczone schorzenie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego.