Dieta oparta na warzywach, a nie mięsie, może być korzystna dla pacjentów z chorobami nerek
Badania przeprowadzone przez ekspertów z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center sugerują, że dieta wegetariańska może pomóc pacjentom z problemami nerkowymi w eliminacji nadmiernych, szkodliwych ilości fosforu z organizmu.
Regulacja poziomu fosforu w diecie jest trudna do samodzielnego zarządzania. Fosfor jest składnikiem wielu pokarmów spożywanych w ramach diety bogatej w białko. Dla osób zmagających się z chorobami nerek, które chcą odpowiednio troszczyć się o swoje zdrowie, ważne jest ograniczenie spożycia fosforu. Wysokie stężenie tego pierwiastka w organizmie może prowadzić do poważnych schorzeń serca, a nawet do śmierci. Mimo częstych zaleceń lekarskich dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, aby stosować dietę o niskiej zawartości fosforu, wiele etykiet produktów nie zawiera informacji o zawartości tego pierwiastka – jak wynika z informacji na stronie EurekAlert.
Sharon Moe i jej zespół przeprowadzili badanie, którego celem było porównanie wpływu diety wegetariańskiej i mięsnej na poziom fosforu u dziewięciu pacjentów zmagających się z chorobami nerek. Uczestnicy badania przez tydzień spożywali pokarmy zgodnie z określoną dietą, a następnie, po dwóch lub czterech tygodniach, przechodzili na dietę alternatywną. Po każdym tygodniu naukowcy kontrolowali krew uczestników i przeprowadzali badania moczu.
Chociaż obie diety zawierały zrównoważone ilości białka i stężenie fosforu, okazało się, że pacjenci na diecie wegetariańskiej mieli niższy poziom fosforu we krwi. U nich zaobserwowano również zmniejszenie wydalania fosforu z moczem. Przyczyny takiej korelacji nie są do końca zdefiniowane przez naukowców, jednak diety oparte na ziarnach mogą zawierać substancje, które są trudniejsze do przyswojenia.