Rekonesans na temat oleju z pestek brzoskwini: właściwości, zastosowanie i proces produkcji

Rekonesans na temat oleju z pestek brzoskwini: właściwości, zastosowanie i proces produkcji

Olej ekstrahowany z pestek brzoskwini to jeden z tych kosmetyków, które zyskały pozytywne opinie za swoje wyjątkowe właściwości. Wykorzystywany jest nie tylko do pielęgnacji skóry, ale także jako bazowy olej używany w masażu i aromaterapii. Ale kto najbardziej korzysta z dobrodziejstwa tego niezwykłego oleju?

Oleje otrzymywane z pestek owoców znacznie różnią się od tradycyjnych olejów roślinnych, takich jak te pozyskiwane z plantacji palm, soi, rzepaku, słonecznika czy kukurydzy. Te ostatnie są głównie wykorzystywane w celach spożywczych, podczas gdy oleje uzyskiwane z pestek owoców mają niszę w kosmetologii i produkcji żywności funkcjonalnej. W tym kontekście olej z pestek brzoskwini zasługuje na szczególne wyróżnienie. Brzoskwinie i ich gładkoskóra odmiana – nektarynki, są drugim najważniejszym produktem owocowym w Unii Europejskiej, zaraz po jabłkach.

Sposób uzyskiwania oleju z pestek brzoskwini

Produkcja brzoskwiń i nektarynek w krajach europejskich wynosi rocznie aż 3,8 mln ton (dane FAOSTAT z 2013 roku). Owoce te, pochodzące z drzew z rodziny różowatych, są wykorzystywane do produkcji dżemów, konserw, soków, nektarów i innych napojów. Ciekawostką jest fakt, że liście Prunus persica są stosowane do leczenia podrażnień układu pokarmowego oraz zaparć. Pestki natomiast są najczęściej przeznaczane na paszę dla zwierząt lub jako paliwo. Coraz bardziej popularną alternatywą staje się jednak produkcja oleju.

Proces produkcji oleju z pestek brzoskwini wymaga początkowego wysuszenia surowca – w warunkach komercyjnych pestki są umieszczane w piecach o temperaturze około 60 stopni Celsjusza. Po całkowitym wysuszeniu są mielone na proszek, a następnie ekstrahowany jest z nich olej przy użyciu różnych rozpuszczalników, takich jak benzyna ekstrakcyjna, eter etylowy, chloroform czy heksan; ten ostatni gwarantuje najlepszą jakość produktu końcowego.

Alternatywnym, bardziej tradycyjnym i ekologicznym, lecz mniej efektywnym sposobem produkcji oleju jest mechaniczne tłoczenie bez wykorzystania wysokiej temperatury i związków chemicznych. W efekcie otrzymujemy olej droższy, ale bogatszy w wartościowe substancje odżywcze. Koniec procesu jest zaś zarezerwowany dla przechowywania produktu: powinien on być przechowywany w ciemnej butelce, w suchym miejscu, nie dłużej jednak niż 12-14 miesięcy od daty otwarcia.

Ciekawostki i skład oleju z pestek brzoskwini

Co ciekawe, z odpadów powstałych przy produkcji oleju z pestek brzoskwini często produkuje się mąkę! Warto również wspomnieć, że choć pestka brzoskwini ma złą reputację jako trująca (zawiera niewielkie ilości cyjanowodoru), to gromadzi przede wszystkim tłuszcze (ponad 50%) oraz białko.

Po ekstrakcji uzyskuje się olej zawierający przede wszystkim duże ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (nawet ponad 76%), z dominującym kwasem oleinowym (omega-3). Drugim pod względem ilości składnikiem jest kwas linolowy (omega-6), a resztę tłuszczu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone. Olej zawiera także witaminy A i E oraz cenne przeciwutleniające związki fenolowe, takie jak kwas hydrocynamonowy, kwas kawowy czy galusan epigallokatechiny.