Wpływ konsumpcji ziemniaków i marchwi na rozwój cukrzycy typu 1 u dzieci z genetycznymi predyspozycjami

Wpływ konsumpcji ziemniaków i marchwi na rozwój cukrzycy typu 1 u dzieci z genetycznymi predyspozycjami

Badania przeprowadzone przez fińskich naukowców sugerują, że wcześnie dodawane do diety dzieci warzywa okopowe, takie jak ziemniaki i marchew, mogą podwyższać ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy typu 1, jeśli te są genetycznie narażone na tę chorobę.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą, która najczęściej diagnozowana jest u dzieci i młodzieży. Jej przyczyną jest uszkodzenie przez system immunologiczny komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Od momentu wykrycia, choroba ta wymaga regularnej terapii insulinowej.

Niedawne odkrycia sugerują, że aż 40 różnych genów może wpływać na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1, chociaż udział każdego z nich osobno jest stosunkowo mały.

Według najnowszych badań prowadzonych przez zespół profesora Knipa, wcześnie wprowadzane do diety dzieci warzywa okopowe – takie jak ziemniaki i marchew – mogą mieć pewien udział w rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci z genetycznymi predyspozycjami do tej choroby.