Znaczenie czosnku w profilaktyce zwyrodnienia stawu biodrowego u kobiet
Wykazało się, że spożywanie roślin z rodziny czosnkowatych, takich jak czosnek, cebula czy por, może skutecznie ograniczać ryzyko zachorowania na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego wśród kobiet. Ta choroba jest powszechna dla płci żeńskiej, powodując ból oraz dysfunkcję ruchową.
Szereg naukowców z prestiżowych placówek badawczych, takich jak King’s College London i University of East Anglia, intensyfikuje prace nad wykorzystaniem składników zawartych w czosnku do opracowania innowacyjnej terapii leczniczej na tę chorobę. Przeprowadzone przez nich badania objęły ponad tysiąc par bliźniaków – większość uczestniczek nie wykazywała symptomów choroby.
Eksperci dokładnie analizowali preferencje żywieniowe uczestniczek oraz monitorowali wszelkie początkowe oznaki procesów zwyrodnieniowych w stawach biodrowych, kolanowych i kręgosłupie. Obserwacje pozwoliły ustalić, że u kobiet mających dietę opartą na dużej ilości owoców i warzyw, a szczególnie na czosnku, cebuli i porze, rzadziej występowały zmiany zwyrodnieniowe widoczne na prześwietleniach stawu biodrowego.