Znaczenie zdrowego odżywiania dla pamięci i ochrony przed wieloma chorobami
Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Lund University dowodzą, że odpowiednia dieta ma bezpośredni wpływ na poprawę pamięci i ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Eksperci wykazali, że niezdrowy cholesterol można obniżyć nawet o 33 procent, a stężenie lipidów we krwi może spaść o 14 procent. Dieta znacząco wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi o 8 procent oraz zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi o 26 procent.
W efekcie tych badań zaobserwowano również istotne zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, a także znaczne poprawienie pamięci i funkcji kognitywnych. Jak podkreślił Inger Bjorck, wyniki te znacznie przekroczyły oczekiwania badaczy. Do tej pory nie przeprowadzono innych badań, które wykazywałyby tak kompleksowy wpływ diety na różne aspekty zdrowia człowieka.
W badaniu uczestniczyło 44 zdrowych osób w wieku od 50 do 75 lat, które miały nadwagę. Przez okres czterech tygodni spożywały jedynie pokarmy uznawane za skuteczne w redukcji stanów zapalnych. Te stany są przyczyną zespołu metabolicznego, który może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.
Zastosowana w badaniu dieta była bogata w produkty pełnowartościowe z niskim indeksem glikemicznym, zawierające dużo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega. W skład diety wchodziły m.in. tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet oraz specjalnie wyselekcjonowany rodzaj pełnowartościowego chleba. Niektóre z tych produktów nie są powszechnie dostępne w sklepach, ponieważ zostały stworzone specjalnie na potrzeby tej konkretnej diety i badania.