Bromelina – cudowny enzym z ananasa dbający o nasze zdrowie

Bromelina – cudowny enzym z ananasa dbający o nasze zdrowie

Zasoby natury dostarczają nam wiele substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jednym z takich darów jest bromelina, enzym pochodzący z ananasa, który swoim szerokim spektrum działania może stanowić alternatywę dla często podawanej dzieciom witaminy C. Ten bezpieczny suplement diety z powodzeniem radzi sobie z różnego rodzaju dolegliwościami – od przewlekłego bólu stawów po problemy układu oddechowego i krążenia. Jego skuteczność sprawia, że warto mieć go w domowej apteczce, niezależnie od wieku użytkowników.

Podróże bromeliny zaczynają się już w 1891 roku, kiedy to Vincente Marcano, chemik pochodzący z Wenezueli, jako pierwszy wyizolował ten cenny enzym. Rok później nazwano go odwołując się do rodziny roślin bromeliowatych (Bromeliaceae), do której należy ananas.

Kluczowym miejscem pozyskiwania bromeliny są łodygi ananasa, choć można ją znaleźć również w miąższu i soku owoców. Tak więc kraje, które są wiodącymi producentami ananasów – jak Tajlandia czy Malezja – traktują bromelinę jako cenny produkt uboczny, uzyskiwany z odpadów po przetworzeniu owoców.

Bromelina to skomplikowana kompozycja różnorodnych związków, takich jak peptydazy, fosfatazy, glukozydazy, peroksydazy, celulazy czy glikoproteiny. Proces wyizolowania tego enzymu jest skomplikowany i obejmuje etapy filtracji, odwirowywania i liofilizacji, zakończone uzyskaniem intensywnie żółtego proszku. Najczęściej można ją spotkać na rynku w formie kapsułek, a standardowa dawka dla dorosłych wynosi od 40 do 400 mg dziennie.

Żywieniowe zastosowanie bromeliny jest niezwykle obszerne. Ten suplement diety jest bardzo dobrze przyswajalny przez układ pokarmowy w swojej aktywnej formie. Około 40% enzymu jest absorbowane przez jelita, a maksymalne stężenie bromeliny we krwi obserwuje się już godzinę po jej spożyciu. Po czterech godzinach poziom tego enzymu jest na tyle wysoki, że można zaobserwować wiele korzystnych efektów dla zdrowia.

Badania na zwierzętach dowiodły, że bromelina ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwzakrzepowe. Działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo, wspomaga regenerację tkanek i zwiększa poziom absorpcji różnych leków, w tym niektórych antybiotyków. Jej zastosowanie jest szerokie – od farmakologii, przez kosmetykę, aż po przemysł włókienniczy, spożywczy i browarniczy.

Bromelina ma też obiecujący potencjał w walce z nowotworami oraz w leczeniu ran. Może działać jako immunomodulator, czyli substancja wpływająca na układ odpornościowy. Jednym z kluczowych aspektów jej działania jest możliwość redukcji lub nawet hamowania agregacji płytek krwi i procesu krzepnięcia krwi.

Naukowcy twierdzą, że ten cenny enzym zapobiega powstawaniu białek takich jak fibryna, które są odpowiedzialne za tworzenie skrzepów. To działanie ma szczególne znaczenie dla osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz tych, którzy są zagrożeni udarem czy zawałem serca. Bromelina wykazuje również działanie przeciwnie na zakrzepicę żył głębokich i zatorowość płucną, co może pomóc w zmniejszeniu śmiertelności związanej z tymi schorzeniami – której skala w Stanach Zjednoczonych wynosi od 100 do 300 tysięcy osób rocznie.