Jagody oraz inne produkty bogate we flawonoidy pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
Badania przeprowadzone przez zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych dowodzą, że konsumpcja produktów zawierających flawonoidy, a zwłaszcza jagód, może prowadzić do znacznego zmniejszenia ryzyka zachorowania na Parkinsona. Flawonoidy to grupa związków chemicznych obecnych w roślinach i owocach, które są znane ze swoich korzystnych efektów na zdrowie, przede wszystkim właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Związki te można znaleźć w wielu produktach dostępnych na rynku. Jagody są jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów, ale można je również znaleźć w jabłkach, truskawkach (zwłaszcza w ich skórkach i pestkach), czerwonym winie, czekoladzie wysokiej jakości i owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze czy grejpfruty.
Badanie przeprowadzone przez Dr Xiang Gao oraz jego kolegów z Harvard School of Public Health w Bostonie obejmowało analizę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestnicy badania byli proszeni o wypełnienie ankiet dotyczących ich nawyków żywieniowych, w szczególności spożycia produktów bogatych we flawonoidy. Stan zdrowia uczestników był monitorowany przez okres od 20 do 22 lat.