Potencjalne korzyści ze spożywania soku pomidorowego dla zdrowia kości
![Potencjalne korzyści ze spożywania soku pomidorowego dla zdrowia kości](https://podlupa.pl/wp-content/uploads/2023/12/23-12-07-Potencjalne-korzysci-ze-spozywania-soku-pomidorowego-dla-zdrowia-kosci.jpg)
W niedalekiej przyszłości możliwe jest, że za pomocą soku pomidorowego będziemy w stanie zwiększyć siłę naszych kości i skutecznie zwalczać osteoporozę. Naukowcy wykryli, że likopen, jedna z substancji zawartych w soku pomidorowym, może hamować proces rozpadu komórek kostnych, co stanowi skuteczną ochronę przed degradacją. Celem przyszłych badań jest potwierdzenie tych odkryć.
Kierownictwo badania zostało powierzone naukowcom ze Szpitala św. Michała w Toronto oraz Uniwersytetu w Toronto. W badaniach uczestniczyły kobiety po menopauzie, mające od 50 do 60 lat. Te kobiety w szczególnie szybkim tempie tracą masę kostną. Zgodnie z niektórymi badaniami, przyspieszona utrata masy kostnej jest wynikiem wzrostu poziomu reaktywnych form tlenu, które pełnią kluczową rolę w procesach metabolicznych i starzeniu się organizmów. Dlatego naukowcy postanowili zbadać, czy likopen ma zdolność do zmniejszania takiego uszkodzenia.