Jagody oraz inne produkty bogate we flawonoidy pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona

Jagody oraz inne produkty bogate we flawonoidy pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych dowodzą, że konsumpcja produktów zawierających flawonoidy, a zwłaszcza jagód, może prowadzić do znacznego zmniejszenia ryzyka zachorowania na Parkinsona. Flawonoidy to grupa związków chemicznych obecnych w roślinach i owocach, które są znane ze swoich korzystnych efektów na zdrowie, przede wszystkim właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Związki te można znaleźć w wielu produktach dostępnych na rynku. Jagody są jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów, ale można je również znaleźć w jabłkach, truskawkach (zwłaszcza w ich skórkach i pestkach), czerwonym winie, czekoladzie wysokiej jakości i owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze czy grejpfruty.

Badanie przeprowadzone przez Dr Xiang Gao oraz jego kolegów z Harvard School of Public Health w Bostonie obejmowało analizę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestnicy badania byli proszeni o wypełnienie ankiet dotyczących ich nawyków żywieniowych, w szczególności spożycia produktów bogatych we flawonoidy. Stan zdrowia uczestników był monitorowany przez okres od 20 do 22 lat.