Powyższa konsumpcja alkoholu i jej negatywne skutki na wątrobę – jak zadbać o regenerację tego organu?

Powyższa konsumpcja alkoholu i jej negatywne skutki na wątrobę – jak zadbać o regenerację tego organu?

Przy spożywaniu alkoholu nie można zapominać o jego szkodliwym wpływie na wątrobę. Aby zregenerować uszkodzone przez alkohol komórki wątroby, należy całkowicie zrezygnować z picia wszelkiego rodzaju trunków. Zadbać też trzeba o odpowiednią dietę, która pomoże w odbudowie tego narządu. Dieta taka eliminuje między innymi tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i produkty wysokoprzetworzone, a także słodycze. Ważnym elementem procesu oczyszczania wątroby od toksyn jest także wykorzystanie suplementów diety dla wątroby, które zawierają ekstrakty z ziół leczniczych. Te suplementy są łatwo dostępne bez recepty.

Wątroba to organ o kluczowym znaczeniu dla równowagi organizmu, pełniąc mnogość istotnych funkcji. Między innymi odpowiada za produkcję czynników krzepnięcia krwi, produkcję i wydzielanie żółci niezbędnej do prawidłowego trawienia. Bierze również udział w procesach odpornościowych organizmu, magazynuje witaminy oraz żelazo i usuwa z organizmu szkodliwe i toksyczne substancje, które dostarczane są między innymi poprzez spożywany alkohol.

Szkodliwość alkoholu dla wątroby wynika z procesów metabolicznych alkoholu etylowego, podczas których powstają toksyny uszkadzające wątrobę, szczególnie komórki hepatocytów tworzące jej miąższ. Najbardziej szkodliwa jest tu toksyna o nazwie aldehyd octowy. Alkohol prowadzi do przebudowy komórek wątrobowych i ich włóknienia. Szczególnie narażone na szkodliwy wpływ alkoholu są kobiety, u których toksyczne dawki są mniejsze, a postęp uszkodzeń następuje szybciej niż u mężczyzn.

Za akceptowalną i „bezpieczną” dla wątroby tygodniową dawkę alkoholu uważa się 7-14 porcji po 8g alkoholu dla kobiet oraz 21 porcji (co odpowiada około 4 litrom piwa lub 0,5 litra mocnych trunków) dla mężczyzn.