Lifestyle

Usunięcie konta na Facebook nie jest takie trudne! Zobacz, jak to zrobić

fot. unsplash.com

Ostatnie awarie platformy społecznościowej Facebook mocno zweryfikowało jej funkcjonalność. Część użytkowników zastanawia się, czy naprawdę jest tak niezawodna, jak ją reklamują. Inni z kolei po prostu chcą zakończyć swoją działalność na FB. Jak to zrobić?

Za dużo w jednym

Kiedyś Facebook służył do komunikacji. Jednak o tym pamiętają chyba tylko najstarsi użytkownicy tej platformy. Wraz z upływem lat, pojawiły się tam gry, a potem sklepy i zaczęła się reklamowa machina, której nikt nie jest w stanie zatrzymać. Twórcy FB wyszli ze słusznego założenia — skoro wiemy o użytkownikach tak wiele, to jesteśmy w stanie dopasować do nich najlepsze oferty. Tylko, czy naprawdę potrzebne?

Facebook stał się więc platformą sprzedażową i potężnie działająca machiną marketingową. Wiele firm to właśnie tam rozpoczęło swoją działalność i na tym poprzestało. Jednak posiadanie własnej strony internetowej ma ten plus, że jeżeli coś przestanie działać, to możesz to szybko naprawić. A co się stanie, gdy Facebook nie działa? Nie zrobisz nic.

Jak usunąć konto z Facebooka?

Przed wykonaniem poniższych czynności sprawdź, czy nie będzie ci potrzebna zawartość twojej tablicy. Wraz z usunięciem konta, stracisz również wszystkie zamieszczone na platformie teksty, zdjęcia oraz kontakty. Warto również mieć świadomość tego, że jeżeli usuniesz konto na FB, nie będzie możliwości korzystania z messengera. Przypomnij sobie również, czy przypadkiem nie logujesz się do innych kont za pomocą Facebooka. Gdy usuniesz konto, zalogowanie do takich aplikacji będzie niemożliwe.

Usunięcie konta nie jest takie trudne. Zrobisz to w kilku prostych krokach:

  • Zaloguj się na swoje konto.
  • Rozwiń menu w prawym górny rogu na profilu.
  • Kliknij „Ustawienia i prywatność”, a potem w „Ustawienia”
  • Znajdź opcję „Dezaktywacja i usunięcie”
  • Kolejno kliknij „Usuń konto na stałe” i „Przejdź do usuwania konto”
  • Na koniec zaznacz „Usuń konto”. Facebook poprosi cię o wprowadzenie hasła
  • Kliknij „kontynuuj” i … brawo, dokonano usunięcia konta.

Analogicznie, nie będzie również możliwe zalogowanie się do aplikacji FB na smartfonie. W tym przypadku wystarczy odinstalować aplikację i gotowe. Prawda, że to nie jest takie trudne?

Zobacz też:

Comments are closed.

More in:Lifestyle